Commissies

VOKE heeft verschillende commissies, waarin leden zich inzetten voor het behoud en versterken van de historische en monumentale gebouwen en de natuurgebieden in de buurt Oude Gracht-Oost.

Bestemmingsplannen en vergunningen

Dit is de kernactiviteit van VOKE. Alle wijzigingsvoorstellen beoordelen we en nemen waar nodig actie.


Verkeer

Verkeersmaatregelen en ontwerpen voor herinrichting voor straten worden beoordeeld en indien nodig met de gemeente besproken.

Recent heeft dit ertoe geleidt dat het fietspad langs de Amazonenlaan dat de gemeente wilde opheffen behouden is en bovendien beter op de Orpheuslaan wordt aangesloten. 


Natuur in de buurt

Deze commissie houdt zich bezig met kapvergunningen, heraanplant en inventarisatie van invasieve exoten in de buurt.


LeefbareBorders

Afgelopen jaar hebben enthousiaste buurtbewoners een aantal ochtenden onkruid gewied in de wijk en de zandbak schoongemaakt. We willen hier graag een vervolg aan geven en onze andere wensen over het groen kenbaar maken (bv. vervanging van borderplanten, meer bomen, een moestuin, nieuwe speeltoestellen, etc.) Zo kunnen we het groene en leefbare karakter van onze buurt behouden en verbeteren. Wilt u meedoen en/of uw ideeën met ons delen, stuur dan een email naar groenborders@oudegrachtoost.nl.


Paleografie

VOKE heeft uit meerdere archieven honderden pagina’s handgeschreven tekst gefotografeerd. Al deze teksten hebben betrekking op de oude Heerlijkheid Eckart. Onderwerpen als voogdij, erfenis, landverkoop en rechtspraak worden erin beschreven. De oudste tekst die we hebben stamt uit 1591. Sommige teksten zijn moeilijk leesbaar, anderen zijn voor volhardende lezers grotendeels toegankelijk.

Twee voorbeelden van de pagina’s handgeschreven tekst
(klik op de afbeelding voor een vergroting).

VOKE zou graag meer weten van wat er in het verleden gebeurd is. Wilt u, nu de wintermaanden voor de deur staan, er uw tanden eens inzetten en kijken wat u kunt lezen? Hebt u belangstelling en wilt u meer weten? Mail dan naar: secretariaat@voke.nl